Exposities

Vaste expositie

Tot de vaste exposities in het museum behoren collecties van het schilder- en bakkersambacht. Verder een stijlkamer-huiskamer anno 1900 en een meidenkamer-keuken. In deze meidenkamer treft u o.a. een “tuugkist” voorloper van de kledingkast aan, een koffiebrander die vroeger gebruikt werd om zelf koffie te branden en voorwerpen om zelf mosterd te maken.

reiswieg voor prinses Irene

reiswieg voor prinses Irene

Op de bovenverdieping, die via de trap en eventueel stoellift te bereiken is, oude handgereedschappen, een schooltje, grutters- en kapperswinkel en een taveerne, schoenmakersgereedschap en nog andere gebruiksvoorwerpen.

Het overlevingskistje/reiswieg ten tijde van de 2e wereldoorlog ooit bedoeld voor Prinses Irene, staat ook weer tentoongesteld met foto’s en verhalen over zijn bijzondere geschiedenis en omzwervingen. Dit kistje reisde in mei 1940 met de koninklijke familie van Nederland (IJmuiden) naar Engeland (Londen) en later naar Canada. Na de oorlog is het kistje weer in Nederland beland en via o.a. Hoogkerk in museum ‘t Steenhuus.

Ook komen er af en toe gebruiksvoorwerpen bij met mooie en bijzondere verhalen.

Wisselexpositie

DSCN2935 2020-06-24 17.01.50Vanwege het korte seizoen van vorig jaar is de tentoonstelling van oude foto’s nogmaals te zien. Het is een bijzondere collectie oude foto’s die allerlei oude en vergane beroepen tonen.
Beroepen uit de tijd dat kinderarbeid heel gewoon was. Dit veranderde in 1874 door het “Kinderwetje van Van Houten”.  Kinderen tot 12 jaar mochten niet meer werken in werkplaatsen en fabrieken. Op de foto’s is te zien dat voor 1874 overal kinderen te werk werden gesteld.
Deze unieke verzameling foto’s is ons aangeboden door de heer Henry Schuitema uit Leek.
Ook DSCN2928uit het museumdepot zijn enkele bijzondere en leuke  voorwerpen tentoongesDSCN2925teld die nog niet eerder te zien waren.
Dit alles naast de vaste collectie van het museum.

Komt u ‘t Steenhuus bezoeken? Wij heten u van harte welkom, kijk gauw bij de bezoekersinformatie!