Exposities

Vaste expositie

Tot de vaste exposities in het museum behoren collecties van het schilder- en bakkersambacht. Verder een stijlkamer-huiskamer anno 1900 en een meidenkamer-keuken. In deze meidenkamer treft u o.a. een “tuugkist” voorloper van de kledingkast aan, een koffiebrander die vroeger gebruikt werd om zelf koffie te branden en voorwerpen om zelf mosterd te maken.

reiswieg voor prinses Irene

reiswieg voor prinses Irene

Op de bovenverdieping, die via de trap en eventueel stoellift te bereiken is, oude handgereedschappen, een schooltje, grutters- en kapperswinkel en een taveerne, schoenmakersgereedschap en nog andere gebruiksvoorwerpen.

Het overlevingskistje/reiswieg ten tijde van de 2e wereldoorlog ooit bedoeld voor Prinses Irene, staat ook weer tentoongesteld met foto’s en verhalen over zijn bijzondere geschiedenis en omzwervingen. Dit kistje reisde in mei 1940 met de koninklijke familie van Nederland (IJmuiden) naar Engeland (Londen) en later naar Canada. Na de oorlog is het kistje weer in Nederland beland en via o.a. Hoogkerk in museum ‘t Steenhuus.

Ook komen er af en toe gebruiksvoorwerpen bij met mooie en bijzondere verhalen.

Wisselexpositie [seizoen 2019]

2019-04-18 10.44.42 2019-04-18 10.44.04De wisselexpositie bestaat dit jaar uit o.a. uit miniaturen van o.a. ingerichte winkeltjes en winkelstellingen, diverse ingerichte kamertjes, ook met “bewoners”. Ook is er zelfs een heuse draaimolen. Deze expositie is uitgeleend door mevrouw Meijering uit Groningen. Het is een klein deel van haar verzameling van miniaturen van winkeltjes, kamertjes, een poppenhuis en een heuse draaimolen. Alles compleet ingericht en leuk voor jong en oud!

Verder zijn er uit het depot van het museum nog niet eerder tentoongestelde zaken. Zo zijn er (zeer) oude fototoestellen, oude foto’s, krantenknipsels en een ongeveer 70 jaar oud telefoonboek waarin zo’n 20 telefoonnummers staan vermeld van inwoners uit Nuis-Niebert.

Dit alles naast de vaste collectie van het museum.

Komt u ‘t Steenhuus bezoeken? Wij heten u van harte welkom, kijk gauw bij de bezoekersinformatie!