Landbouw- en streekmuseum ‘t Rieuw

Het landbouw- en streekmuseum ’t Rieuw is uniek in de gemeente Westerkwartier.

Het museum is gevestigd in en rond de oude gerestaureerde Kimm boerderij, gelegen op het landgoed Coendersborg te Nuis.

Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, gereedschappen en machines maakt de bezoeker kennis met de ontwikkeling van het Zuidelijk Westerkwartier.

De kerncollectie van het museum bestaat uit werktuigen en gebruiksvoorwerpen uit het verdwenen gemengd bedrijf, zowel uit het bedrijfsgedeelte als uit het huishouden. Deze bedrijven kunnen worden beschouwd als de vormgevers van het huidige Zuidelijk Westerkwartier; een coulisselandschap van kleine percelen bouw- en weiland, dat na de vervening ontstond.

We hebben een uitgebreide collectie gereedschappen van oude ambachten en een doorlopende expositie van archeologische vondsten uit het Westerkwartier.

In de zuivelhoek is te zien hoe kaas en boter worden bereid. Regelmatig zijn er demonstraties kaasmaken.

In de schuur is, naast landbouwmachines, een collectie melkketels en daarbij behorende attributen samengebracht.

In de kapschuur is een timmerwerkplaats en een smederij gesitueerd. Op het terrein staat groter materieel, zoals maai- en hooimachines en ploegen.

Hiernaast hebben we in het middengedeelte van het museum een wisselexpositie van thema’s uit onze streek.

Dit jaar is het thema ‘Vervoer in vroeger tijden’.

De expositie is een ode aan het leven op het platteland. Als je daarin meedeint op het ritme van de seizoenen, van de natuur, maar ook van het werken op het land; ploegen, zaaien, groeien en oogsten, is het leven zoveel prettiger.

In de zomermaanden worden er diverse activiteiten georganiseerd. U vindt ze op de website en in de publicatiekast bij de ingang van het museumterrein.

Zin om te komen? Bekijk de bezoekersinformatie.

Volg ons op Facebook

Facebook 't Rieuw